Aloittavan yrittäjän muistilista

Uuden yrityksen perustaminen on jännittävää samalla sanomattakin uuvuttava prosessi. Yrityksen perustamiseen tarvitaan paljon aikaa sekä energiaa erinäisten asioiden selvittämiseen, kuten lupa-asiat, rahoitus sekä työsuunnitelmat. Keräsimme sinulle neljäntoista kohdan muistilistan näistä asioista, jotta sinulla olisi selkeämpi suunnitelma edetä yrittäjänä. Uskomme, että hyvin suunniteltu yritys on puoliksi tehty. Tarvitset enään rohkeuden yrittää!

1. Liikeidea

Mieti näitä kolmea kysymystä: mitä myyt? Kenelle tuote tai palvelu on kohdistettu? Suunnittele myös miten myyt tuotteen ja valmistatko tuotteen itse vai jälleenmyytkö sen eteenpäin tuotolla. Tiedosta osaamisesi sekä vahvuutesi ja hyväksy tietämättömyytesi, jotta osaat pyytää oikeissa asioissa apua. Selvitä onko liikeideallasi kysyntää ja huomioi että maailma ja ympäristömme muuttuvat jatkuvasti, joten idean on oltava sopeutumiskykyinen.

2. Liikesuunnitelman laatiminen

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei ole välttämätöntä, mutta huolellisesti laadittuna se auttaa yritystoiminnan riskien minimoinnissa ja voittojen maksimoinnissa. Siksi suunnitelman tekemistä suositellaan. Liikeidean kannattavuus on tärkeä tekijä esimerkiksi pankkilainan saamiseksi.

3. Liiketoiminnan kulut

Pankista rahoitusta hakiessa siellä tullaan esimerkiksi kysymään millaisia kuluja yritykselläsi on? tarvitsetko rahoitusta erilaisiin lisensseihin tai esimerkiksi liiketilan remontointiin? Laskelmoi minkä suuruista summaa haet ja mihinkä rahoitus tulee käyttöön, jotta työsuunnitelmasi pysyy selkeänä ja mahdollisesti pystyt minimoimaan yllätyskuluja.

” Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.“

4. Rahoitus

Yritystä perustaessa täytyy huomioida rahoituksen tarve. Onko pääomaa käytettävissä ja tarvitseeko vieras pääomaa, jos kyllä niin kuinka paljon?Vieras pääoma on lainaraha, joka tulee maksaa jossain vaiheessa takaisin. Oma pääoma on taas yrityksen omaisuutta, jota ei makseta takaisin.

Yrityksen rahoitusta ensisijaisesti kannattaa hakea pankista, mutta eteen saattaa tulla myös tilanne, jolloin voi joutua hankkimaan rahoitusta muualta. Aloitteleva yritys voi hakea Finnveran kautta rahoitusta joko lainarahana taikka takauksena pankista saatavalle lainalle.Rahoitusta on myöskin mahdollista hankkia joukkorahoituksen kautta, pääomasijoittajilta Business Finlandilta ja ELY- keskuksilta.

5. Starttiraha

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, jolla tuetaan toimeentuloasi alkavana yrittäjänä. Tuen myöntää alueesi TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelu, jos asuinkuntasi on mukana työllisyyden kuntakokeilussa. Tiedon siitä, kumpi sinua palvelee, saat tarvittaessa TE-toimistosta. Starttiraha ei ole tuki yritykselle vaan tarkoitettu sinun omiin elinkustannuksiisi. Starttiraha on ennakonpidätyksen alaista eli sinun verotettavaa henkilökohtaista tuloasi.

Muista olla hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon ja selvitä mahdollisuutesi starttirahan saamiseen. Edellytyksenä on, että et ole aloittanut päätoimista yritystoimintaa ennen starttirahan myöntämispäätöstä.

6. Budjetointi

Selvitä yritykseksi kulut ja arvioi paljonko itse tulet tienaamaan, näiden jälkeen voit alkaa laatia budjettia yrityksellesi. Selvitä paljonko uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen maksaa ja laadi markkinointisuunnitelma.Budjetin avuin sinulla on selkeä tieto siitä, paljonko rahaa tulee kassavirtaan sekä vältyt yllätyskuluilta.

7. Laadi markkinointisuunnitelma

Budjetin laatimisen jälkeen olet valmis tekemään markkinointisuunnitelman. Markkinointisuunnitelma on tärkeä työkalu yrittäjälle, jolla hän voi varmistua siitä, että markkinointitoimenpiteet ovat tehokkaita ja oikealle kohderyhmälle suunnattuja.

Toimiva markkinointisuunnitelma pitää sisällään seuraavia asioita:

  • Mitä markkinoinnilla halutaan saada aikaiseksi ja miten tuloksia mitataan?
  • Keille markkinointi kohdistetaan?
  • Ketkä ovat suurimpia kilpailijoitasi?
  • Missä kanavissa markkinoidaan tuotetta tai palveluasi?
  • Mikä on tuotteesi tai palvelusi hinta?
  • Kuinka paljon käytät markkinointiin rahaa?

8.Yritysmuodon valinta

Vaihtoehtoina on joko toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta. Selvitä, mikä näistä yritysmuodoista olisi juuri sinulle toimiva.

Valintaa tehtäessä kannattaa pohtia, oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun toisen kanssa. Valintaan myös vaikuttaa pääoman tarve, rahoitus sekä verotus. Vertailemalla näitä vaihtoehtoja keskenään, löydät itsellesi oikean yritysmuodon. Yritysmuotoa on myös mahdollista muuttaa jälkikäteen.

9.Verotus

On erittäin tärkeää olla perillä verotuksesta, sillä eri yritysmuotojen välillä verotus vaihtelee. Mitkä alv-kannat koskettavat juuri sinun yritystoimintaasi ja koskeeko ennakkovero sinua vaiko ei? Nämä kannattaa ainakin ensiksi selvittää.

Toiminimiyrittäjää verotetaan pääasiassa yrittäjän henkilökohtaisena tulona. Tämä on kuitenkin täysin eri asia, kuin esimerkiksi perinteisen palkansaajan verotus. Toiminimen perustamisilmoituksen yhteydessä voi myös samalla ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisävelvollisten rekisteriin.

”Milloin sitten yrittäjä on alv-velvollinen?” Kun myynti jää alle 15 000 euron vuodessa, voi yrittäjä myydä verottomasti tuotteita tai palveluita. Mikäli taas myynti ylittyy yli 15 000 euron, on silloin liityttävä arvonlisävelvollisten rekisteriin. Yrittäjä voi myös hakea alarajahuojennusta, jos liikevaihto ilman arvonlisäveroa on alle 30 000 euroa.

10. Luvat

Tietyillä toimialoilla saattaa tarvita erilaisia lupia liiketoimintaan. Esimerkiksi alkoholin anniskelu, tupakkatuotteiden myynti ja lääkkeiden jakelu. Mikäli toimintasi on luvanvaraista, sinun tulee myös liittyä kaupparekisteriin. Varmista siis lupa-asiat kuntoon.

11. Vakuutukset

Yrittäjälle ainoa pakollinen vakuutus on YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus. Vakuutus on lisäksi osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Vakuutusmaksun yrittäjä vähentää joko omassa henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa. Vakuutusmaksu on kaikille samanhintainen ja sillä ei ole väliä mistä vakuutusyhtiöstä sen ottaa.

Lisäksi kannattaa myös ottaa tapaturmavakuutus, joka turvaa onnettomuuksien ja tapaturmien varalta. Tapaturmavakuutus on verovähennyskelpoista. Muita vakuutuksia kannattaa arvioida yrityksen tarpeiden mukaisesti. Vakuutusyhtiöltä saa tarkempaa ja kattavaa tietoa juuri sinun yrityksesi tarvittaviin tilanteisiin ja suosituksiin.

12. Talousasioiden hoitaminen

Yrityksen perustaessa tulee myös huolehtia kirjanpidosta. Kirjanpidon tekemiseen voi esimerkiksi käyttää verkossa toimiva kirjanpito- ja laskutusohjelmia tai palkata itselleen oman kirjanpitäjän, joka hoitaa kirjanpitosi puolestasi.

13. Toimitilat

Selvitä missä haluat työskennellä: kotona, yhteisissä tiloissa vai tarvitseeko liiketoimintasi oman toimiston? Omaa toimistoa valitessa kannattaa huomioida tilan vuokra, sijainti, mahdolliset rakennus / huoltokustannukset sekä esimerkiksi onko lähialueelle tulossa remontteja jotka saattavat aiheuttaa myös haittoja sinun yritystoiminnallesi. Kun löydät mieleisen toimitilan muista tehdä mahdolliset viranomaistarkastukset!

14. Yrittäjän tukiverkostot

Yrittäjyys voi olla todella yksinäistä ja uuvuttavaa alkuun. Muista käyttää erilaisia yrittäjäverkostoja ja kontaktoidu muiden yrittäjien kanssa. Käy verkostoitumistapahtumissa ja messuilla tutustumassa muihin yrittäjiin sekä heidän yrityksiin.