Yrityksen perustaminen – mistä aloitetaan?

yrityksen perustaminen hinta ja kustannukset

Yrityksen perustamiseen tarvitaan ensimmäiseksi liikeidea sekä liiketoimintasuunnitelma. Niiden toteutukseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Suunnitelmallisuus on luo perustan kannattavalle toiminnalle, jota on helppo kasvattaa liikevaihdon mukana. Kun pohjatyö on valmis, voidaan edetä perustamisessa seuraavaan vaiheeseen eli perustamisilmoitukseen PRH:n eli Patentti ja Rekisterihallituksen kaupparekisteriin.

Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?

Itse perustamisen hintaan vaikuttaa yritysmuoto, toimiala ja liiketoiminnan laajuus. Esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen on selkeästi kalliimpaa kuin toiminimen perustaminen. Sen lisäksi kustannuksia tulee erilaisista hankinnoista, jotka riippuvat yritystoiminnastasi. Kahvilan avaaminen vaatii useimmiten vähemmän kustannuksia kuin kauppakeskuksen avaaminen ja verkkokaupan perustaminen vaatii huomattavasti vähemmän hankintoja, mitä kivijalkamyymälän.

Yksityisillä elinkeinoharjoittajilla eli toiminimellä yrityksen perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa sähköisenä 60 euroa ja paperillisena 115 euroa. Osakeyhtiöillä taas sähköisen ilmoituksen tekeminen maksaa 240 euroa ja paperilomakkeella 380 euroa. Ainoastaan osakeyhtiön ja toiminimen voi perustaa sähköisesti sekä paperisesti. Sähköisen ilmoituksen teko on ekologisempaa, että edullisempaa. Paperi-ilmoituksen käsittelyaika voi myös olla useita viikkoja pidempi sähköiseen ilmoitukseen verrattuna.

Kommandiittiyhtiöillä ja avoimilla yhtiöillä perustamisilmoitus maksaa 240 euroa. Muilla yritysmuodoilla, kuten osuuskunnilla perustamisilmoitus maksaa 380 euroa. Näiden perustamisilmoitus on tehtävissä vain paperillisesti.

Yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi voi myös ryhtyä ilmaiseksi, mikäli ei liity kaupparekisteriin. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei ole pakollista kaikille elinkeinonharjoittajille. Mikäli haluat ryhtyä elinkeinonharjoittajaksi ilmaiseksi, sinun on tehtävä perustamisilmoitus verohallinnon rekisteriin.

Verohallinnon rekisteriin voi tehdä yrityksen perustamisilmoituksen tietyin ehdoin:

  • et aio harjoittaa luvanvaraista toimintaa
  • et halua suojata yrityksesi nimeä
  • et aio palkata ketään ja teet töitä vain kotona.

Mikäli sinulla on erillinen liiketila tai ulkopuolisia työntekijöitä, on sinun tehtävä kaupparekisteriin ilmoitus.

Oman yrityksen perustaminen voi olla erittäin pelottavaa, siksi omaa yrittäjyyttään voi kokeilla olemalla kevytyrittäjä. Kevytyrittäjänä työllistät itseäsi laskutuspalvelun avulla, eikä tarvitse huolehtia yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei maksa mitään, eikä tarvitse tehdä perustamisilmoitusta.

Yritystä perustaessa kannattaa verkostoitua saman alan yrittäjien kanssa

Yrityksen perustamisen hinta riippuu monesta tekijästä

Perustamisen kuluihin vaikuttaa myös monet muut asiat. Kulut ovat yrityskohtaisia, sillä jokainen yritys on erilainen. Tässä on kuitenkin listattuna asioita, joita kannattaa ottaa huomioon yritystä perustaessa:

YEL ja muut vakuutukset

Monesti yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Tämä vakuutus muodostaa yrittäjän eläkkeen ja muun sosiaaliturvan pohjan. YEL-vakuutuksen hinta riippuu siitä, kuinka suureksi määrittelet YEL-työtulosi. 

Yrittäjän on hankittava pakolliset vakuutukset työntekijöille, jos sellaisia palkkaa. Lisäksi on erilaisia toimialakohtaisia vakuutuksia, kuten ympäristövahinkovakuutus, liikennevakuutus ja potilasvakuutus. Hinnat riippuvat ammattialasta ja riskien määrästä.

Kirjanpito

Suunnittele heti yritystoiminnan aluksi, miten hoidat kirjanpidon. Toiminimen kirjanpito on pääsääntöisesti helpompaa ja edullisempaa osakeyhtiöön verrattuna. Pienellä toiminimellä yhdenkertaisen kirjanpidon laatiminen ei ole monimutkaista, vaan kyse on pohjimmiltaan suhteellisen yksinkertaista menojen ja tulojen laskemista. Näin myös kirjanpidon teko on mahdollista suorittaa itse.

Osakeyhtiön kirjanpito taas vaatii kahdenkertaista kirjapitoa, joka on hieman monimutkaisempaa. Tällöin kirjanpito kannattaa jättää ammattilaisen käsin. Mikään ei tietenkään estä sinua tekemästä kirjanpitoa itse, mutta varaudu kovaan työmäärään.

Kirjanpidon hinta vaihtelee suuresti riippuen toiminnan laajuudesta, tositteiden määrästä, hinnoittelusta ja jopa kaupungista riippuen.

Markkinointi

Markkinoinnin tarkoitus on, että asiakkaat löytävät sinut. Jos haluat, että asiakkaat löytävät sinut verkosta, sinun tulisi perustaa verkkosivusto. Verkkosivuston hinta vaihtelee sivuston laajuudesta ja toiminnallisuudesta riippuen. Moni yritys on siirtynyt markkinoimaan yritystään yhä enemmän erilaisiin sosiaalisen median kanaviin. Markkinointiin saa upotettua rahaa mutta kannattaa harkita millainen kohderyhmä sinun yritykselläsi on ja mitkä kanavat heillä on käytössä.

Yrityksen perustamisen kustannukset

On hyvin hankalaa kertoa mitään tiettyä sumaa ilman perehtymistä. Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen rekisteröinnin hinta on kuitenkin kaikille sama. Omaa pääomaa kannattaa olla, eikä budjettia kannata suunnitella liian tiukaksi, sillä alussa aina tulee jotain yllättäviä kuluja.

Jos tarvitset apua yrityksen perustamiseen, ota yhteyttä Tilitoimisto Capitalin asiantuntijoihin niin kerromme sinulle, mikä yhtiömuoto olisi sinulle sopivin sekä minkä hintaiseksi yrityksen perustaminen tulisi.